4 Aralık 2024 Çarşamba

el shaliach ilkesi ve ruh

EL SHALİACH
Temsilciye temsil ettiği şeyin adının verilmesidir. Örneğin devletin polis memuruna devlet denir. Devlet falan şahsı tutukladı sözünden kasıt aslında adı Ahmet ve Mehmet olan iki memurun bir suçluyu yakalamasıdır. 

ANTONOMASİA 
Mike Tyson o kadar iyi bir dövüşçüdür ki güçlü bir boksör olmak ile onun adı özdeşleşmiştir. Ahmet adındaki kişi eğer çok iyi dövüşürse ona Mike Tyson lakabı takılır. Bir kişi çok iyi top oynuyorsa ona Messi lakabının takılması gibi.

AD AKTARMASI
Soba yanıyor cümlesinde yanan şey aslında soba değildir içindeki odunlardır. Bazen bir kelime ile başka şey kast edilebilir. Yukarıda verdiğimiz 3 özelliği bilmeyen biri kutsal kitapları yanlış yorumlayabilir. 

12:82 "Kente sor." 
Kente soru sorulmaz orada yaşayan insanlara sorulur. Soba yanıyor ile kastedilen sobanın kendisi değil içindeki odunlardır. Buna ad aktarması denir. 

8:1 "Ganimetler Allah'a aittir." 
Bu ayette Allah'tan kasıt 8:41 ayetinde geçen fakir fukara kimselerdir. 

9:7-10 "Zekeriyya meleğe rabbim diye seslendi."
El Shaliach ilkesi Tevrat'ta olduğu gibi Kuran'da da aynı şekilde geçmektedir. Rabbin elçilerine de rab denmektedir.

69:17 "Rabbin arşını 8 melek taşır."
Buradaki Rab, Allah değildir onun büyük bir meleğidir ve gerçekten tahtın üstünde oturmuştur. Altında onu 8 tane melek taşır ve sürekli Allah'ı tesbih ederler, müminlere dua ederler. 40:7 "Arşı taşıyan melekler sizin için duacıdır." Bu meleklerin niteliği ve üzerlerinde taşıdıkları tahtta oturan meleğin özellikleri Tevrat'ta geniş geniş anlatılır Hezekiel tarafından. Hezekiel ise Zulkifl peygamberdir. 38:48 "Zulkifl'i hatırlayın." 

2:210 "Rabbin bulutlar içinde gelecek." 
Burada kıyamet günü gelecek olan Rab, Allah değildir Efendimiz Hz İsa'dır. Efendi kelimesi Rab kelimesinin türkçe karşılığıdır. 

78:38 "Ruh ve melekler saf saf dizilecek."
Burada kıyamet günü gelecek olan ruh, efendimiz Hz İsa'dır. 

43:89 “Ey Malik, Rabbine söyle işimizi bitirsin.” 
Burada cehennemlik kulların seslendiği kişi Hz İsa’dır. Çünkü bütün yetki Hz İsa’ya verilmiştir. 

MATTA 28:18 “İsa yanlarına gelip kendilerine şunları söyledi: “Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana VERİLDİ.”

4:171 "İsa, Allah'tan bir ruhtur."
Ruh kelimesi ile bazen Allah'ın kendisi bazen Allah'ın elçileri kastedilir. Elçiler bazen meleklerdir bazen nebilerdir. 

9:17 "Ruhumuz Meryem'e gözüktü." 
Ruh Allah'tır ancak El Shaliach ilkesi gereği Allah'ın elçilerine de Ruh denmesi caizdir. 

58:22 "Allah müminleri ruhuyla desteklemiştir."
Burda ruhtan kasıt meleklerdir. 8:12 Kafirlerin kalbine melekler yoluyla korku salınacaktır. 41:30 Melekler müminlere ilham ederler, müminlere dünya ve ahirette dostluk yaparlar. 18:82 İki yetimin babaları salih olduğu için biz de onları koruduk. 

15:29 "Ademe ruhumdan üfleyince ona secde edin." 
Burada ruhtan kasıt Allah'ın hayy sıfatıdır. Allah hepimize kendi sıfatlarından yani ruhundan vermiştir. Allah ise ruhun ta kendisidir. Ruh arapça rüzgar anlamına gelir. Bu bir metafordur zira rüzgarın kendisi gözükmese dahi tesirinden dolayı varlığını biliriz. 

YARATILIŞ 32:24-30
“Yakup arkada yalnız kaldı. Bir adam gün ağarıncaya kadar onunla güreşti. Yakup'u yenemeyeceğini anlayınca, onun uyluk kemiğinin başına çarptı. Öyle ki, güreşirken Yakup'un uyluk kemiği çıktı. Adam, “Bırak beni, gün ağarıyor” dedi.
Yakup, “Beni kutsamadıkça seni bırakmam” diye yanıtladı.
Adam, “Adın ne?” diye sordu.
“Yakup.”
Adam, “Artık sana Yakup değil, İsrail denecek” dedi, “Çünkü Tanrı'yla, insanlarla güreşip yendin.”
Yakup, “Lütfen adını söyler misin?” diye sordu.
Ama adam, “Neden adımı soruyorsun?” dedi. Sonra Yakup'u kutsadı.
Yakup, “Tanrı'yla yüzyüze görüştüm, ama canım bağışlandı” diyerek oraya Peniel adını verdi.”

Bu ayette açık bir şekilde Yakup'un güreştiği kişinin Tanrı olduğu söylenir. Aynı olay Hoşea kitabında ise şöyle anlatılmaktadır:

HOŞEA 12:3-5
“Yakup ana rahminde kardeşinin topuğunu tuttu,
Büyüyünce Tanrı'yla güreşti.
Melekle güreşip yendi,
Ağladı, kutsanmak istedi.
Tanrı'yı Beytel'de buldu,
RAB, Her Şeye Egemen Tanrı bizimle orada konuştu,
O RAB diye anılır.”

Bu ayeti okuduğumuz zaman anlıyoruz ki Yakup'un güreştiği kişi bir melekti. Bu melek Tanrı'nın kendisi değildir ama Tanrı'nın yetkilendirilmiş meleği olduğu için Tanrı olarak adlandırıldı. Tüm bu örnekler ışığında şunu anlamamız gerekir; Kutsal Kitap içerisinde Tanrı'nın yetki verdiği kişiler Tanrı olarak adlandırılır ama bu onları Tanrı'nın kendisi yapmaz.

MALAKİ 4:5 
Bu ayet Tevrat’ın son suresinde geçer. Özetle Mesih’ten önce İlyas’ın geleceğini anlatır. Bu ayet yahudiler tarafından yanlış yorumlandığı için onlar Hz İsa’yı kabul etmezler zira İlyas gelmedi ki Mesih gelsin. 

Hristiyanlar burada İlyas’tan kastın Yahya olduğunu zira İlyas ile Yahya’nın hayatının benzer olduğunu söylemektedir. İlyas çölde sufi bir hayat süren nebiydi hakeza Yahya da benzer zühd hayatını sürmüştür. Nasıl ki Messi gelecek sözüyle onun gibi top oynayan birinin geleceği mecazen kastedilmişse İlyas ile Yahya’nın kastedildiğini hristiyanlar iddia etmektedir. Buna delil olarak da İzebel’in Yehu’ya Zimri demesini örnek gösterirler. 

Zimri, Kral Ela’nın emrindeki bir asker iken ona darbe yaparak iktidarı ele geçiren bir zorbadır ve bu ihaneti dolayısıyla hükümdarlığı çok kısa sürmüştür. İzebel de Yehu’ya darbe yaptığı için Zimri demiştir yani bir lakap takmıştır.