11 Aralık 2024 Çarşamba

namaz konusu

1) "medine'de hiçbir korku, yağmur veya sefer olmamasına rağmen rasulullah namazları birleştirerek kıldı. ümmetine zorluk olmaması için böyle yaptı." (buhari, mevakit / müslim, musafirin)

bundan daha açık bir ifade olamaz. 5 vakit namaz zor geliyorsa birleştirip 3 vakit kılmak caizdir. 

2) "abdullah ibni şakik'in anlattığına göre ibni abbas akşam namazı vakti geçmesine rağmen konuşmaya devam etti. bunun üzerine bir sahabe ona gelerek namazı kaçırdın diye uyardı. ibni abbas: peygamberin sünnetini bana mı öğretiyorsun? rasulullah'ın namazları cem ettiğini gördüm dedi. bunun üzerine içimde bir şüphe oluştu ve gidip ebu hureyreye sordum o da ibni abbas'ın dediklerini onayladı." (müslim 705/57) 

demek ki akşam namazını geciktirip yatsıyla birlikte kılmak caizdir aynı şekilde öğle ve ikindi namazlarını cem edebiliriz. 

3) (buhari, taksirussalat) 
demek ki namazı iki rekat kılmak caizdir. farz namazların dört rekat kılınması bir sünnettir. 

وروى يونس بن بكير عن سالم مولى أبي المهاجر قال : سمعت ميمون بن مهران يقول : كان أول الصلاة مثنى ، ثم صلى رسول الله صلى الله عليه وسلم أربعا فصارت سنه ، وأقرت الصلاة للمسافر وهي تمام
meymun bin mihran, ibni abbas'ın talebesidir. sika bir ravidir. salim mevla ebil muhacir, emeviler döneminde valilik yapmıştır. yunus bin bukeyr, ibni ishak'ın siretini rivayet etmiştir. 





4) nisa suresi 101. ayet:
"yeryüzünde sefere çıktığınızda kâfirlerin size kötülük yapmasından korkarsanız namazı kısaltmanızda bir sakınca yoktur çünkü kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır."

nisa suresi 102. ayet:
"sen müminler arasında bulunup onlara namaz kıldırdığında onlardan bir grup seninle birlikte namaza dursun ve silahlarını yanlarına alsınlar onlar secde ettiklerinde geri çekilsinler diğer grup henüz namaz kılmamış olanlar gelsin ve seninle birlikte namaz kılsınlar ancak tedbirli olup silahlarını yanlarına alsınlar çünkü kâfirler sizin silahlarınızdan ve eşyanızdan habersiz olmanızı isterler."

demek ki bir tam namaz iki rekattır fakat korku halinde kısaltıp tek rekat kılmamız caizdir. ayette "bir grup secdeye varınca kalkıp nöbete gitsin diğer grup namaza başlasın." kısmı 1 rekat namazın korku halinde caiz olduğunu gösterir. 

5) hac suresi 77.ayet:
"ey iman edenler rüku edin, secde edin, rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz."

rüku edebilmek için önce kıyamda durmak gerekir böylece kurandan namaz ibadeti gayet net şekilde çıkar zira kıyam, rüku ve secde üçlüsü tam bir rekattır. kıyam, rüku ve secdeyi tekrar edersek iki rekatlık tam bir namaz kılmış oluruz. 

6) muzemmil suresi 20.ayet:
"namaz kılarken kurandan kolayınıza geleni okuyun." 

demek ki bir ayet parçası bile okusak allah için yeterlidir. bu dinin sahibi allahtır ve kuralları da o koyar. bir insan sadece "bismillahirrahmanirrahim." dese ve namaz kılsa bu namaz allah katında makbuldur çünkü besmele bir ayettir. 

+ 4 mezhep de namazda kurandan olmayan bir takım dualar okurlar. kuran dışı bu duaların arapça okunması caiz oluyor da başka dilde okunması neden caiz olmuyor?

7) nisa suresi 43.ayet
"sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaz kılmayın." 

demek ki şekil değil mana mühimdir. namazı kendi anadilinizde kılabilirsiniz. la ilahe illallah sözü kurandan bir ayettir. bunu türkçe, ingilizce, çince vs söyleseniz hiçbir anlam kaybı olmaz. kurandan kolayınıza gelen bu sözü türkçe söyleyerek namaz kılabilirsiniz. zaten her peygamber kendi anadilinde ibadet etmiştir. onların kendi dillerinde ettikleri dualar kuranda arapçaya tercüme edilmiştir. bir şeyin tercümesi haksa aslı da haktır. mesela yunus peygamberin belki türkçe ettiği duası kuranda arapça geçmektedir: "la ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minezzalimin."

8) taha suresi 14.ayet
"ben allah'ım, benden başka ilah yoktur. sadece bana ibadet et ve beni hatırlamak için namaz kıl."

demek ki namazın gayesi allah'ı hatırlamak, onu anmaktır. yüreğinizde allah sevgisi olmazsa onu hatırlamak istemezsiniz. namaz son derece kolay bir ibadettir. allah'a derinden bir saygı duyarak ve onu bütün yüreğinizle severek namazınızı kılın. 

9) namaz kaç vakit?
kuran'da ve tevrat'ta namaz 3 vakittir. peygamberimizin 3 vakit kıldığına dair rivayeti yukarıda zikrettik. namazın 5 vakit zannedilmesi farz olan salatul vusta ve salatul işa'nın peygamberimiz tarafından iki parça halinde kılınması yüzündendir. 

Daniel yasanın imzalandığını öğrenince evine gitti. Yukarı odasının Yeruşalim yönüne bakan pencereleri açıktı. Daha önce yaptığı gibi her gün üç kez diz çöküp dua etti, Tanrısı'na övgüler sundu. (Tevrat, Daniyel 6:10)

kuran'da salat, el salat olarak geçer yani bilinen ve belirli namazdır meçhul değildir. arapçada el takısı bu anlama gelir. kuranda namazların adları verilmiştir: salatul fecr, salatul vusta ve salatul işadır ki eski ümmetler de namazı bilirler.

hud114de gündüzün iki tarafında namaz emredilmiştir. bir günü iki eşit parçaya bölersek A ve B olarak 2 taraf elde etmiş oluruz. 

salatul fecr yani fecr demek ortaya çıkmak demektir peki ne ortaya çıkmıştır? elbette güneş kastedilir. A kısmında kılınır.

salatil vusta yani ortanca namaz. bakara 238'de geçer. isra78 dülukuşşems yani güneşin sarkmaya başlamasından geceye kadar namazı kılın der. güneş zirveye tırmanana kadar salatul fecr vaktidir, güneş sarkmaya başladığı andan itibaren fecr yani ortaya çıkma tamamlanmış vakit çıkmıştır yeni bir vakit girmiştir ki işte bu namaz salatul vusta yani ortanca namazdır öğleden geceye kadar kılınması gerekir. 

salatul işa yani gece namazı hud114'te geçer. zulufen minelleyl ifadesi gecenin yakınlarında namaz kıl demektir. nur58 min badi salatil işa yani gece namazından sonra odanıza girmek isteyen izin istesin ayeti bunu anlatır. insan gece olunca namazını kılar ve yatağa girer. gündüzün yakın kısımları ibaresi son derece doğrudur zira 8de gece olmuşsa biz 10da yatarız güneşin doğuşuna ise daha çok uzun vakitler vardır. yani gecenin gündüze yakın saatlerinde yatağa gireriz. 

ne yazık ki şu an tam tersi oluyor. yine gecenin gündüze yakın saatlerinde yatıyoruz ama A kısmına yakın. allah ise B kısmına yakın yatmamızı istiyor. çünkü allah geceyi dinlenme kılmıştır. ve cealna nevmekum subata.

özetle:
A'da kılınan namaz (salatul fecr)
B'de kılınan namaz (salatul vusta)
GECEnin B'ye yakın kısmında kılınan namaz (salatul işa)